COMFORT COUNSELLING & COACHING
  • Counselling en coaching
  • EFT relatietherapie
  • Tarieven
  • Publicaties
  • Over mij
  • Contact
  • Counselling en coaching
  • EFT relatietherapie
  • Tarieven
  • Publicaties
  • Over mij
  • Contact
Search by typing & pressing enter

YOUR CART

Publicaties

Categorieën

Alles Autisme Boek EFT Emoties Geloof Hechting Hoogsensitiviteit HSP Identiteit Moederschap Opvoeding Ouderschap Relatietherapie Rouw- En Verliesverwerking Theologie Therapie Vergeving

Auteur

Voor een christelijk lifestyleblad schreef ik een aantal jaren thematische artikelen over counselling en coaching. Je vindt ze hiernaast gerangschikt naar categorie; klik op het thema van je belangstelling.

​ 
In 2012 publiceerde ik het boek 'Moeder!' ​Een verzameling autobiografische columns over een prachtige en intensieve periode in mijn leven. Kijk bij de categorie Moederschap. Je kunt het bestellen door het contactformulier in te vullen.

5/1/2014 0 Reacties

Aangeraakt

Een mens heeft aanraking nodig. Het kalmeert en stelt gerust. Een moeder troost haar baby door het kind te pakken, het tegen zich aan te houden en te strelen over de rug en het hoofdje. Door het fysiek te laten voelen: ik ben er, je bent niet alleen, ik hou je vast.

Je huid is je grootste orgaan en een onderschat zintuig. Tegenwoordig zijn we, van klein tot groot, veel individueel bezig. Op school, achter de computer, bij de TV … daarbij zitten we vooral ‘in ons hoofd’. Het maakt dat je minder lichaamsbesef ontwikkelt, met negatieve gevolgen voor het leren en je gezondheid. Goede aanraking is weldadig! Sterker nog, het is een levensbehoefte, net als lucht, water en voedsel, liefde en veiligheid. Huidcontact levert een bijdrage aan een betere stofwisseling, een betere doorbloeding en een sterker immuunsysteem. Aanraken en aangeraakt worden is dus belangrijk voor een goede emotionele ontwikkeling!

Al in 1760 schreef een Spaanse bisschop aan zijn superieuren in Rome, dat kinderen in weeshuizen, ook al hadden ze onderdak en voedsel, ‘stierven van verdriet’. In de jaren 1930-1940 stierven weeskinderen in Amerikaanse ziekenhuizen massaal, om de simpele reden dat het hun ontbrak aan aanraking en emotionele verbondenheid. De kinderen die gescheiden waren van hun ouders raakten in een toestand van slopend verdriet.

In het Griekse woord ‘haptein’ voor ‘aanraken’ zitten de elementen ‘heel maken’ en ‘ontmoeten’.

Eenzame ouderen vinden het heerlijk: die lieve hond die wekelijks op bezoek komt in het verzorgingshuis om door de mensen te worden gestreeld. De positieve effecten ervan zijn aangetoond: mensen worden er blij van, ontspannen zich en hun bloeddruk daalt!

In Zweden werd op school onderlinge kindermassage ingevoerd. Effecten: meer rust in de groep, socialer gedrag en betere leerresultaten. Want een ontspannen kind staat open voor nieuwe indrukken! De kinderen leerden op natuurlijke wijze met hun eigen grenzen en die van de ander om te gaan. Ze ontwikkelden respect voor zichzelf en elkaar, zaten beter in hun vel (letterlijk!) en pestgedrag nam af. Ze voelden zich meer geborgen bij elkaar en veilig in de groep.

Over aanraken gesproken … wie werd nog niet geraakt door de onbetaalbare film
Les intouchables? Twee wildvreemden worden onafscheidelijke vrienden. Twee werelden raken elkaar, die elkaar normaal nooit ‘toucheren’. Voor buitenstaanders lijkt het een onmogelijke vriendschap. Maar Driss en Philippe voelen zich onafscheidelijk. Door het commentaar van buitenstaanders laten ze zich niet raken. Door elkaar des te meer … Apart zijn ze een hoopje ellende. Samen genieten ze van de kleine, leuke dingen van het leven.

In onze westerse cultuur wordt er maar weinig aangeraakt. Het ‘mag’ alleen in de privésfeer, technisch – in de gezondheidszorg -, en volgens de algemene sociale regels. We hebben allemaal die veilige comfortzone om ons heen, waar een ander niet binnen mag, tenzij jij daar toestemming voor geeft. Dat is goed, duidelijk en bedoeld om respectvol met elkaar om te gaan. Maar het voelt soms ook afstandelijk en eenzaam.

Aanraken kan op veel manieren - ook op de verkeerde … slaan, afweren, wegduwen, knijpen, tot mishandeling en misbruik aan toe. Agressieve vormen van aanraken zijn bedreigend, beschadigend. Heb je dat veel meegemaakt, dan vind je aangeraakt worden niet OK meer. Het voelt onveilig. Misschien scherm je je ervoor af, vermijd je het. Maar daardoor mis je ook wat je wèl nodig hebt: goede aanrakingen.

Om aanraking te kunnen voelen, heb je een gezond zintuig van voelen nodig. Dat er geen harnas om je ziel zit, waardoor je gevoelsleven wordt uitgeschakeld. Weliswaar beschermt het je tegen pijn. Maar het maakt ook dat je goede woorden, hartelijke aanrakingen, het zachte dringen van de Heilige Geest niet kunt voelen. Het gaat allemaal aan je voorbij, het doet je niets.

Als je gevoelloos bent geworden door te veel pijn, dan heb je genezing nodig van dit zintuig. Om fysieke aanraking te kunnen verdragen, en innerlijke aanraking te kunnen toelaten. Daarvoor is een veilige setting nodig. En de moed om te stoppen met je oude manieren van pijnverdoving. Om alsnog te durven gaan voelen, zodat je achterstallig onderhoud kunt doen aan je ziel.

Dan heb je betrouwbare mensen om je heen nodig, die je voorzichtig mogen aanraken, fysiek en met hun woorden, zodat je kunt ervaren hoe aanraking ook kan zijn: respectvol, liefdevol en uitreikend naar jou als mens. ​
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Categorieën

    Alles Autisme Boek EFT Emoties Geloof Hechting Hoogsensitiviteit HSP Identiteit Moederschap Opvoeding Ouderschap Relatietherapie Rouw- En Verliesverwerking Theologie Therapie Vergeving

    RSS-feed

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Comfort Counselling & Coaching
Binnenpolderweg 12
2807 LB  Gouda
06 - 38130213                                                                                                                                                                                            Privacy
hildebuizer@gmail.com                                                                                                                                                                          Algemene Voorwaarden